Hva er saltvannsakvaristikk

Ordet akvaristikk er et ord som betegner det å holde på med akvarier. Man kan skille mellom ulike former for akvaristikk, blant annet ferskvannsakvaristikk og saltvannsakvaristikk. Det er ingen tvil om at saltvannsakvaristikk er det mest kjente, kanskje også fordi det å drive med saltvannsakvarier regnes for en litt mer eksklusiv hobby enn det å holde på med ferskvannsakvarier.

Men det er egentlig ikke tilfellet, og de som begynner med saltvann for å imponere venner og bekjente kan få seg en overraskelse underveis. Saltvann er nemlig langt mer ømfintlig, og dette skyldes spesielt de mange mikroorganismer som lever i et saltvannsakvarium. Korallene og de levende steinene i et slikt akvarium skal passes og pleies for å ha det bra og lykkes man med dette, så får man til gjengjeld noe som er fantastisk å se på.

Kunnskap og innsats

Det er viktig med gode basiskunnskaper om man skal lykkes med et saltvannsakvarium og som saltvannsakvarist. En annen egenskap som er viktig er vilje, siden det er noe vanskeligere å lykkes med saltvann enn med ferskvann. Man trenger ikke de store kunnskaper for å lykkes med et ferskvannsakvarium, men en saltvannsakvarist er nødt til å sette seg inn i flere ting på forhånd. Det kan være ganske nyttig å kjenne til saltvannsakvaristikk når man skal ha et saltvannsakvarium, og vi skal derfor se litt på hva det vil si.

En gammel hobby

Vi skal helt tilbake til 1860-tallet for å finne de første akvarier som vi kjenner dem i dag. Den gang var saltvannsakvarier også en viktig del av hobbyen, men det har selvsagt utviklet seg mye siden da. På den tiden var det kun mulig med kaldt vann i akvariene, og derfor var det begrenset hvilken fisker man kunne ha i dem. I tillegg var det ikke så enkelt å skaffe eksotiske fisker på den tiden, som det er i dag.

De tropiske saltvannsakvarier som vi ser i dag ble først riktig kjent 100 år senere, noe som henger sammen med at flyfrakten ble bedre utviklet. På begynnelsen av 1970-tallet falt prisene kraftig på transport av eksotiske dyr, noe som igjen betød at dyrebutikkene kunne selge tropiske fisk til priser hvor de fleste folk kunne være med.

Selv om det ga helt andre muligheter for å lage flotte saltvannsakvarier på 1970-tallet, så var det fortsatt et stykke fra det vi ser i dag. Men på den tiden var det plutselig mulig å skaffe korallrev og fargerike fisk til akvariene, men mulighetene har blitt enda flere den dag i dag. I dag er det mulig å benytte seg av levende koraller og steiner, mens det på den tiden kun var mulig å bruke såkalte korallrevskirkegårder, som bestod av døde korallrev. Flotte å se på, men fiskene trivdes ikke med dem på sikt.

Det moderne korallrevsakvariet

I dag er moderne saltvannsakvarier helt annerledes enn de akvarier vi så for 20 år siden. Dette skyldes blant annet at mange hobbyakvarister har fått en stor forståelse for hvordan et korallrev fungerer og ikke minst biologien rundt saltvannsfisk og andre organismer som hører til i et saltvannsakvarium. Det holder ikke med enkelte fargerike fiskearter og et par planter. I stedet ønsker mange å gjenskape den verden man opplever under havets overflate på de store korallrev, og ikke minst få hele samfunnet av dyr og planter til å trives på best mulig måte. Det er ikke kun fiskene som er viktige i den sammenheng, men også en mengde mikroorganismer som bakterier og alger.

Et saltvannsakvarium med et flott korallrev, som inneholder en variert flora og fauna, det er målet for de fleste saltvannsakvarister i dag.