Oppstart av akvarium

Det er vel på sin plass å ønske deg til lykke med ditt nye akvarium. Nå er det så tid til å få startet det opp, slik at du kan kose deg med å se på de mange fargestrålende fiskene du formodentlig skal ha i akvariet. Før du kommer så langt, så er det selvsagt en del utstyr som trengs og vi skal komme med et par gode tips og råd om hva du trenger.

Du har allerede selve akvariet, men det er dessverre ikke helt nok. Selvfølgelig kan man fylle det med vann og et par fisk, men da vil fiskene dø ganske kjapt. Akkurat som oss mennesker, så er de avhengige av luft og for å gi vannet luft må du ha en pumpe med et filter. Filteret sørger for å ta bort diverse partikler i vannet, og ikke minst de giftstoffer som fiskene selv produserer. Det er viktig at kapasiteten på filteret er stor nok, siden mange pakkeløsninger har for lite filter. Derfor bør du sjekke dette med butikken og få hjelp til å finne det filteret som passer best til størrelsen på ditt akvarium.

Et landskap må til

Fiskene er også avhengig av varme, og derfor må du ha en varmekolbe. Denne sørger for å holde vannet på en stabil temperatur. Uten denne vil vannet bli like kaldt som når du sitter for lenge i et badekar, og da dør fiskene til slutt. Sammen med varmekolben bør du også kjøpe en temperaturmåler. De fleste målere til akvarier er gjerne en strips som klistres på glasset, men du kan også få dem med sugekopp og disse festes inne i akvariet.

Du må også kjøpe fôr, en håv og vannverditestere. Spesielt det sistnevnte er viktig i begynnelsen når du skal teste vannets PH-verdi og innholdet av nitritt. Fiskene må også kunne gjemme seg, og derfor trenger du sand eller grus og vannplanter samt en trestamme eller lignende. Når du skal kjøpe sand eller grus, så bør du sikre deg at det er nok til et lag på 5 cm. Det er viktig at du skyller det godt før du fyller det i akvariet, men bruk kun vann. Plantene settes deretter ned i gruset eller sanden, og så er akvariet klart.

Den vanskelige ventetiden

Når akvariet står klart begynner det vanskeligste for mange, nemlig ventetiden. Det er ikke slik at man bare kan sette fiskene opp i vannet, da holder de ikke lenge. Vannet må modnes først, og du må sikre deg at det har den riktige PH-verdi. Dette kan fort ta noen dager, og du kan i stedet bruke tiden til å innrede akvariet med litt steiner, en bakgrunn, huler eller andre dekorasjoner til akvarier.

Til å begynne med bør du ikke kjøpe mer enn 2-3 fisk, gjerne av en litt hardfør type. Det kan være sverdragere, platy eller guppy. Alle disse er lette å holde og billige. Før du setter dem ut i vannet, så må du måle NO2 nivået (nitritt-nivået), og dette skal være lik 0. Det kan fort ta en uke eller to før vannet er klart, noen ganger også lengre. Likevel lønner det seg å være tålmodig, det vil fiskene også være best fornøyd med.

Vannet må byttes ofte

Når fiskene har kommet ned i akvariet, så er det tid til å nyte dem som man nå gjør med akvarium. Likevel er det noe jobb som må gjøres, og en av dem er å teste vannet med jevne mellomrom samt skifte en del av vannet. Ca. 30 % av vannet bør skiftes ukentlig. Så snart du har fått tatt en test eller to, og resultatet er bra, så kan du begynne å kjøpe flere fisk. Akkurat som med andre dyr, så er det ikke alle fisker som passer sammen og du bør derfor spørre i dyrebutikken hvilke du bør kjøpe. Et godt råd er å ha tålmodighet, det vil du bli mest fornøyd med i lengden.