Risør Akvarium

På Sørlandet ligger et av Norges fineste akvarier, hvor man kan oppleve et stort utvalg av dyr fra havet på helt tett hold. Det ble bygget i 1996 og ligger i Risør, og er det eneste saltvannsakvarium som finnes på Sørlandet. Hele anlegget består av 25 store kar, og i karene lever det fisk og annet dyreliv som er vanlig å oppleve i havet rundt om i Norge. Ved siden av disse svære karene, er det også bygget 14 mindre akvarier slik at man kan se dyrene på tett hold.

Totalt finnes det 500 fisk og havdyr her, og disse er fordelt på 100 ulike arter. Det er lokale dykkere, fiskere og forskere som har fanget fiskene og nye arter kommer til med jevne mellomrom. Akvariet er åpent for besøkende hver dag, året rundt – og her kan familier, skoler og andre se dyrene kose seg i karene. Det er enda mulig å stryke en torsk på ryggen eller kose med rødspetten hvis man har lyst til det. Karene er bygget opp etter ulike biotoper, noe som vil si at man kan oppleve fiskene i deres naturlige miljø. Et kar har f.eks. tema som «under brygga», et annet er «ute i skjærgården», og et er «i fjæra».

Mange aktiviteter

Risør Akvarium har lagt opp til flere aktiviteter for de besøkende, og særlig for barna. Det skal være moro å besøke akvariet, og man kan blant annet være med på å mate fiskene hver dag. Dette er en begivenhet som både barn og voksne ser frem til, men bestemt også fiskene venter med spenning på dagens høydepunkt.

I akvariet har de også et stort kar med krabber. Her kan man låne snører og agn, og fiske krabber til man ikke orker lenger. Det eneste man må huske på er at krabbene må settes ut igjen etterpå. For de som har lyst til å tegne og fargelegge, så kan akvariet også tilby et eget tegnerom. Rommet er allerede dekorert av hundrevis av tegninger, men det er alltid plass til flere. Her kan de små kose seg med å fargelegge forskjellige fisk og havdyr, eller tegne dem selv.

Et mangfold av fisker

Det finnes som nevnt et stort utvalg av fisker i Risør Akvarium. Felles for dem alle er at de lever i våre farvann, og er derfor kjente for folk flest. Likevel er det ikke hver dag man kan oppleve dem på nært hold, bortsett fra når vi ser dem i fiskebutikken og på middagsbordet. Men det er noe helt annet å se dem i sitt naturlige miljø. Blant de mest vanlige fisk kan vi presentere et par av dem:

Kveite – denne glupske rovfisken er samtidig den største beinfisken som finnes i Nord-Atlanteren. Det er en velsmakende fisk, og i familien med andre flyndrer. En fullvoksen kveite kan bli enorm og de største eksemplarene man har fanget, har veid mer enn 150 kg.

Makrell – en annen vanlig fisk i Norge og resten av Skandinavia. Makrellen har tidligere vært utsatt for overfiske, og holdt nesten på å forsvinne på 1970-tallet. Nå har fisket blitt regulert, og bestanden er på vei tilbake til normalen.

Rognkjeks – dette morsomme dyret har to ulike navn. Hunnen kalles for rognkjeks, mens hannen kalles for rognskall. Begge har en sugekopp mellom brystfinnene, og denne brukes til å suge seg fast med. De lever av maneter og små krepsdyr, og begge gir rogn til det vi kjenner som kaviar. Så neste gang du kjøper svart eller oransje kaviar i butikken, så kan du tenke på at den faktisk kommer fra rognkjeksen. Tidligere spiste man også kjøttet, som er ganske velsmakende, men av uvisse årsaker har det etter hvert fått et dårlig rykte.