Sand og stein

Stein er ikke bare stein i et akvarium. Noen typer stein har viktigere funksjoner enn andre, og det er derfor ikke helt likegyldig hvilke steiner vi legger ned i vårt akvarium. De viktigste steinene er de vi kaller for levende stein, og disse har praktiske funksjoner som å filtrere vannet samt å bryte ned ulike stoffer i vannet. I tillegg er de også perfekte gjemmesteder for fiskene.

Levende stein, hva er det?

Levende stein høres nesten litt grøsseraktig ut, men det er intet farlig med de levende steinene. De består av rester fra gamle steinkoraller pakket med småstein, sand og kalkalger. Grunnen til at man kaller dem for levende er fordi det vokser massevis av bittesmå mikroorganismer på steinene, og de er med til å skape liv. Faktisk er det en helt liten by av levende organismer som bor på slike steiner, særlig mikroalger. Disse algene er overalt og selv om en korall dør, så lever algene videre. De er med til å rense vannet og dermed gi bedre levevilkår for fiskene i akvariet.

Hva skal du gjøre med steinen, før den blir plassert i akvariet?

Hvis du trodde at du bare kunne plassere steinene i akvariet når du kom hjem, så tar du altså feil. Det er et par ting som må ordnes før de kan legges på plass nede i vannet. Det ene er å ta bort eventuelle døde ting fra steinen. Her snakker vi om svamper, boblealger, Anemonia majano og mantisreker.

Noe annet er at levende stein egentlig bør få karantene et par uker først før du plassere dem i akvariet. Akkurat som man gjør med nye fisk, så kan også steiner dra med seg sykdommer, alger og annet som kan skade ditt akvarium. Du bør derfor legge dem i et eget kar uten noe annet og på den måten vil de gjøre seg klar til å komme ned i akvariet etter 3-4 uker.

Sandbunn

De aller fleste har sandbunn i akvariet sitt. Det er pent å se på, og samtidig har det en funksjon. På samme måte som det også var sandbunn i det naturlige miljøet til mange av de fisk vi har i akvariene våre, så er det viktig for dem at det ikke blir for store forskjeller i forhold til det nye sted de skal bo. I verste fall trives fiskene ikke og så dør de, kanskje enda uten vi skjønner hvorfor. Særlig i saltvannsakvarier er det viktig med en god sandbunn.

Men det er vel ikke likegyldig hvilken størrelse det er på sandkornene? Både ja og nei. Selvsagt bør de ikke være kjempestore, men på den andre siden vil de bli mindre etter hvert som tiden går. Sandkornene blir slitt ned på grunn av vannet og bevegelsene i vannet, og derfor lønner det seg kanskje å velge sandkorn som ikke blir oppløst i løpet av kort tid. En annen grunn til at de blir mindre, er at noen dyr filtrerer sandkornene mens de spiser. Dette gjelder f.eks. snegle, kråkeboller og sjøpølser, alle sammen dyr som er ganske vanlige i et saltvannsakvarium. På den måten blir sandkornene løst litt opp og blir så lite grann mindre.

Hvilken størrelse sandkorn skal jeg velge?

Ekspertene anbefaler å ha en sandtype hvor kornene har ulike størrelser. Dette er med til å tilfredsstille flest mulig fisker, og dermed gi en større variasjon av fisk i akvariet. Derfor bør de hovedbestanddelen av sandkornene bestå av korn som er mellom 0,125 til 0,250 mm. Derfor er det viktig at sanden ikke kun består av knuste koraller, men en blanding av sandkorn og kanskje inntil 15 % koraller.