Slik bygger du et akvarium


Det er ikke så vanskelig som du tror å bygge et akvarium selv. Men før du begynner, så er det viktig å spørre deg selv om du er en DIY-type. DIY er en forkortelse for «do-it-yourself» eller gjør-det-selv. Det er alltid morsomt å få til ting på egen hånd, men det finnes også prosjekter som det er greit å ligge unna. Det å bygge et eget akvarium er som nevnt ikke så vanskelig, og det tar heller ikke mye tid.

Du får selvsagt kjøpt prefabrikkerte akvarier, men det er noe særlig over det å gjøre det selv. Det du trenger er fem stykker glass, som er skåret ut i den størrelsen du trenger, et forseglingsmiddel av silikon, karbid sandpapir, og et par timer til overs. Lengre tid trenger det ikke å ta. Det er tross alt ikke så mange deler som skal settes sammen.

Hvor stort skal det være?

Det første du må gjøre er å avgjøre hvor stort ditt akvarium skal være. Dette kommer selvsagt an på hvor god plass du har hjemme. Så snart du har bestemt deg for størrelsen, så kan du finne en glassmester, som kan skjære ut de stykker du trenger og ikke minst i den tykkelsen som er nødvendig. På nettet kan du finne spesielle kalkulatorer, som kan hjelpe deg med å finne rett tykkelse på glasset. Dette er veldig viktig, da vann er ekstremt tungt, og glasset må kunne holde til den store vekten.

Som nevnt trenger man fem glassplater til et akvarium. Et stort stykke som skal utgjøre bunnen, to like lange sider og to ender som selvsagt også må være like store. De to endene og de to sidene skal festes til bunnstykket, og en erfaren glassmester vil uten problem sørge for at stykkene passer sammen ut fra tykkelsen på glasset. En glassmester skjønner at det er nødvendig med litt ekstra lengde, i forhold til tykkelsen på glasset, men det kan være lurt å minne han eller hun på det.

Hvis glasset er 2 centimeter tykt, så skal det være 2 centimeter ekstra lengde slik at det passer sammen når du begynner å montere akvariet. Når du skal sette sammen alle stykkene med glass, så kan de fortsatt være litt skarpe. Det er her sandpapiret kommer inn i bildet. Ved å slipe litt på alle kantene vil du få dem helt glatte og avrundet, og du kan deretter sette stykkene sammen uten å være bekymret for om du kan komme til å kutte deg selv.

Monteringsprosessen

Neste skritt er å sette sammen glassene. Selv om glasset er forholdsvis tykt, så lønner det seg likevel å være litt forsiktig mens du monterer det. Mister man en av bitene på gulvet, så kan du like godt hente feiekosten med det samme. Du bør derfor plassere bunnen på en jevn overflate, et stuebord eller en større arbeidsbenk hvis du har. Legg en stripe med silikon langs kanten, og plasser det ene sidestykket mot bunnen.

Det kan være greit å ha de andre stykkene rett ved siden av deg, slik at det er enkelt å få tak i dem når du skal bruke dem. Heretter gjentar du prosessen, men husk at det også skal silikon langs den kanten av glasset som er oppreist. Bruk blå malertape til å holde stykkene på plass mens det hele tørker. Fordelen med den blå er at det er lett å fjerne den etterpå.

Fyll akvariet

Når det hele er tørt, så er det tid til å fylle vann i akvariet for å sjekke om det er tett. Dette kalles for en lekkasjetest, men husk på at det kan ta inntil to dager før silikonen er helt tørt. Hvis det viser seg at det er enkelte steder hvor vannet siver ut, så kan dette enkelt ordnes med ekstra silikon både innvendig og utvendig. Deretter tester du igjen og så snart vannet blir hvor det skal, så er du klar til å fylle i sand, eventuelle planter og, ikke minst, fisk.