Utstyr til saltvannsakvariet

Saltvannsakvarier er utrolig flotte å se på, men før man kommer ditt så krever det innkjøp av en del utstyr. Noe er selvsagt viktigere enn annet, og en del av det kommer litt an på hvilke fisker man ønsker seg i sitt akvarium. Vi har satt opp en liten liste om det som er nødvendig for å få til et flott saltvannsakvarium, og det mest naturlige er å begynne med selve akvariet.

Akvarium

Akvarier finnes i mange størrelser og former, og det er også mulig å lage dem selv hvis du tør. Det er faktisk ikke så vanskelig som man skulle tro. Det er ikke noen minimumsgrense for et akvarium, men det er liten tvil om at fiskene trives når de har litt plass og derfor bør det inneholde minst 100 liter. Ellers kommer det mye an på hvor god plass du har, men et akvarium på mellom 200 – 400 liter er en grei start. Når først man har kommet i gang, så er det jo mulig å bytte til et større akvarium på et senere tidspunkt.

Vannet

Hadde vi vært så heldige at vann bare var vann, men det er nå engang ikke slik og vannkvaliteten er viktig for at fiskene skal trives. Det er mulig å bruke ekte sjøvann, men de fleste benytter kunstig saltvann siden det er enklere å kontrollere. Vannverdiene må være på riktig nivå og her tenker vi blant annet på nivået av kalsium, magnesium og selvsagt salt. Når du skal ha i salt, så bruk salt av god kvalitet, det gir mye bedre resultat. Det er også viktig at vannet er helt rent og skal man være sikker på det, så bør man kjøpe et omvendt osmosefilter, også kallet for et RO-filter.

Filtrering

Filtrering må til slik at alle avfallsstoffer og liknende blir filtrert bort fra vannet. Det blir litt det samme som at vi mennesker også er avhengig av frisk luft, og fiskene er på samme måten avhengige av at vannet blir renset. Filtre finnes i mange størrelser, og her er det viktig med et filter som har kapasitet til å rense vannet i den størrelse akvarium du har valgt.

Utover kunstig filtrering, så bør man også ha naturlig filtrering i et saltvannsakvarium. Dette får man ved å benytte levende stein. Steinene er selvsagt ikke levende i ordets forstand, men ordet levende kommer fra de tusenvis av bittesmå mikroorganismer som lever i og på steinen. Steinen består egentlig av døde koraller, og på disse steinene bor det organismer som er med til å filtrere vannet slik at du slipper for alger og andre stoffer i vannet, som er giftige for fiskene.

Lys

I et saltvannsakvarium er det nødvendig med et godt og skarpt lys. Egentlig er det ikke for fiskene sin skyld, men på grunn av korallene man har i et slikt akvarium. Disse er helt avhengige av lys, akkurat som ute i havet hvor de får masser av sollys de steder hvor man finner korallrev. Det er vanlig å bruke LED, lysrør eller det som kalles for metallhalogen. Det finnes en gammel tommelfingerregel som sier at et akvarium trenger 1 watt med lys per liter. I dag er det mange som bruker LED, og disse lampene gir mere lys enn de eldre lysrør. Da trenger man heller ikke så mange watt med lys, og sparer da på strømmen.

Sirkulasjon og varme

Saltvann krever sirkulasjon, og er like viktig som at temperaturen i vannet er stabil. Sirkulasjon er med til å sikre at vannet inneholder nok oksygen, og at det ikke oppstår soner i akvariet hvor vannet står stille og luften slipper opp. Derfor er det viktig med en pumpe som har god kapasitet, og man sier normalt at pumpen må klarer å sirkulere mengden med vann i akvariet ganget med ti. Derfor er det anbefalt å bruke det som kalles for streampumper. Når det gjelder varmen, så holder det fint med en varmekolbe som settes ned i akvariet. Denne sørger for å holde temperaturen konstant.